5 полезни съвета за начинаещи фасилити мениджъри

5 полезни съвета за начинаещи фасилити мениджъри

„Идеалният фасилити мениджър трябва да има логиката на Аристотел и мъдростта на Соломон, дискретността на свещеник и проницателността на адвокат, куража на гладиатор, издръжливостта на маратонец, скоростта на спринтьор, якостта на военен и гъвкавостта на танцьор, много късмет и 30 часа на ден“ – неизвестен автор.

Въпреки че това интересно описание може да предизвиква притеснение у начинаещите фасилити мениджъри – нека то не ви плаши! Предоставяме ви списък с пет съвета, които да ви помогнат да се ориентирате по-добре в професията и да ви подготвят за предизвикателството:

1. Включете се в професионални организации

Всяко ново поприще може да е стряскащо и да ви обърка в началото – това е естествено. Важното обаче е да знаете, че има много хора, които вече са минали по този път и могат да ви помогнат. Най-добрият начин да намерите такива хора, които желаят да споделят своя опит, е да се включите в професионална организация. Допълнително предимство е, че освен ментор, там можете да намерите и много информация за продължаващо обучение, курсове, семинари, професионално развитие и т.н.

2. Запознайте се с терминологията

Може и да не се посочва в изискванията за работа, но от ваш интерес е да се запознаете максимално бързо с терминологията на професията и жаргона на колегите. Общуването е изключително важен елемент от фасилити мениджмънт дейността, където е необходима висока степен на разбирателство.

Да се запознаете с термините е по-лесно, отколкото си мислите – съществуват множество документи и литература по темата. Предлагаме ви да започнете с EN 15221-1 Фасилити мениджмънт: Термини и определения.

3. Набавете си правилните инструменти

Работата на фасилити мениджъра е изключително разнообразна. Вие ще отговаряте за поддръжката, снабдяването, сигурността, управлението на договори, посрещане на заявки и оплаквания и т.н. За да посрещнете всички ангажименти ще се нуждаете от инструмент, който да ви помогне да работите ефективно, организирано и проактивно. Най-добрият начин да постигнете това е като имплементирате специализиран фасилити мениджмънт софтуер. Такава платформа е FM Center, чийто богат набор от функционалности ще ви помогне да оптимизирате задачите по поддръжката, управлението на площта, посрещането на клиентските заявки и др.

4. Изградете добри взаимоотношения

Хората, за чиито комфорт и сигурност се грижите, прекарват по-голямата част от своя ден в офиса и далеч от своите семейство и дом. Вие сте отговорен те да се чувстват приятно на работното място – демонстрирайте лично отношение, научете имената им, опознайте ги. Колкото по-добре ги познавате и разбирате, толкова по-добре можете да посрещнете техните нужди. Като професионален фасилити мениджър можете да допринесете за културата на организацията и бизнес успехите на компанията чрез своето въздействие върху служителите.

5. Не спирайте да се обучавате

Най-успешните професионалисти знаят, че винаги има какво още да бъде научено. Те постоянно се запознават с тенденциите в индустрията и съвременните решения, технологии и инструменти, които могат да подпомогнат дейността им. За да доставите стойност в компанията, трябва да се запознаете с тенденциите и да инициирате положителна промяна – например да интегрирате по-устойчиви практики, природосъобразни политики, преосмисляне на работните пространства, имплементиране на нови технологии. Каквото и да изберете – измерете резултатите и продължете да се развивате.

Ако търсите надежден партньор по своя път на развитие като професионалист – не се колебайте да се свържете с нас. CenterMine сме посветени на мисията да работим заедно за по-ефективни процеси по фасилити мениджмънт.

Споделете публикацията:


Свързани статии