Бъдещето на фасилити мениджмънта е дигитално

Бъдещето на фасилити мениджмънта е дигитално

Развитието на технологиите измества фокуса на работа на фасилити мениджърите

Интернет на нещата (IoT), роботизацията и автоматизацията на процеси (RPA), изкуствен интелект (AI), умни сгради, умни градове, умни работни места, сензори и мониторинг, дигитализация – всички чуваме тези термини постоянно, когато стане дума за бъдещето на фасилити мениджмънта. И има защо – те коренно променят отговорите на въпросите къде и как работим.

Дигиталната трансформация води със себе си преосмисляне на ролята на фасилити мениджърите. Сензорите вече могат да отчетат почти всичко – от изгоряла крушка до заетостта на дадени помещения и офис площи. Служителите могат да получат информация кога трябва да напуснат офиса, за да пристигнат навреме за среща, къде да паркират и как да докладват за проблеми в сградата чрез онлайн система, която автоматично да задвижи процеса по поправка. Облачните системи за управление могат да сравняват данни от оборудването и да приоритизират поправките. В крайна сметка тези нови технологии отменят фасилити мениджърите при изпълнението на някои по-монотонни задачи и им освобождават време за стратегическо планиране на по-значими дейности. Това от своя страна води до промяна на разбиранията ни за фасилити мениджмънт – от разходен център по поддръжка към стратегически бизнес партньор.

Една от причините за тази промяна е изместващият се фокус на професията. Фасилити мениджърите все повече припознават отговорността да осигурят работна среда, която да е фокусирана около хората – здравословна, вдъхновяваща, със споделени пространства, места за отдих и др. Работното място се превръща в стратегия за привличане и задържане на таланти, следователно е важно конкурентно предимство.

Важно условие за постигането на такъв тип работна среда е имплементирането на нови технологии и събирането и разчитането на различни данни. Например, специалистите могат да анализират данните от сензори в стаите, за да научат как различните пространства се използват и да предвидят бъдещи нужди. Достъпът до данни може да помогне и при идентифицирането на площи, които не се използват пълноценно и функцията им подлежи на преосмисляне. Те могат да бъдат превърнати в нов източник на доходи, като се отдадат под наем на външни компании.

Данните играят важна роля и за разбирането и посрещането предпочитанията на служителите. От тях може да се разбере например, че по-малките конферентни зали са постоянно заети и резервирани, докато по-големите такива често са празни. С това знание, фасилити мениджърите могат да предприемат съответните действия и да обособят повече формални и неформални места за срещи за малки работни групи. Нуждите могат да се променят ежедневно или ежеседмично, но с достъп до точните данни, фасилити мениджърите могат да отговорят своевременно.

Начинът, по който разбираме сградите, офис и работните пространства драстично се променя и еволюира, следователно това трябва да се случи и с ролята на фасилити мениджъра.

Предефинирането на тази роля предоставя вълнуваща възможност да изпъкнете в своята професия и да подобрите конкурентните предимства на своята организация. Чрез приемането на новите технологии и изграждането на нови компетенции, вие и вашият екип ще бъдете в по-добра позиция да посъветвате лидерите в организацията за решения, свързани с недвижимата собственост, работните пространства и технологиите, които могат да подобрят удовлетвореността на служителите, адаптират нови работни модели и донесат добавена стойност на бизнеса.

Ако търсите надежден партньор по пътя на тази трансформация – не се колебайте да се свържете с нас, за да ви разкажем за водещата платформа за управление на недвижима собственост – FM Center.

Споделете публикацията:


Свързани статии